En hel del tomater hann inte i mogna i år så jag syltade in dom. Smakade gott till pannbiffarna vid dagens lunch.
Ingredienser
- 1 kg tomater, gärna små fasta och gröna
- 2 liter vatten
- 1 msk salt
- INLÄGGNING TILL SYLTADE TOMATER: 2 dl ättiksprit (12 %)
- 3 dl vatten
- 2,5 dl socker
- 1 tumme färsk ingefära
- 3 kryddnejlikor
- 7 vitpepparkorn
- 1 kanelstång (valfritt)
Tillagning
-
Skölj tomaterna, ta bort fästet och picka lite hål på skalen här och där med något vasst typ knivsudd.
-
Koka upp 2 liter vatten och 1 msk salt i en stor kastrull. Lägg ner tomaterna och sjud dem i 2 minuter. Ta upp tomaterna och låt rinna av i durkslag.
-
Sterilisera burken eller burkarna du ska använda genom att värma dem i 120 grader ugn i tio minuter eller koka dem.
-
Koka under tiden upp alla ingredienser till inläggningslagen i en stor kastrull. Rör så att sockret löser sig.
-
Lägg i tomaterna och sjud dem i 10 minuter. Tillsätt ev. kryddor. Det gör inget om de går sönder i skalet. Stora tomater kan du koka in i halvor och mosa sönder till en mer marmelad-lik röra.
-
Ta upp tomaterna och fördela dem i burken eller burkarna.
-
Låt lagen koka upp och koka i några minuter.
-
Häll lagen över tomaterna.
-
Sätt på lock direkt och sätt att svalna.
-
Förvara mörkt och svalt. Syltade tomater håller sig då i ett år.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar